Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Nätverk söker förankring: Öresundsregionen i ett demokratiperspektiv
Isbn: 978-91-4405-219-9
Förlag: Studentlitteratur
Kategori:
Samhälle & politik EMU och EU
Tillgänglig sedan: november 2011

E-bok

Nätverk söker förankring: Öresundsregionen i ett demokratiperspektiv

I denna bok om visioner och beslutsprocesser i Öresundsregionen ställer sig författarna frågan vad gränsregionala samarbeten innebär i ett demokratiperspektiv. De konstaterar att öresundssamarbetet kännetecknas av svag institutionalisering, vilket gör samarbetets karaktär otydligt och ger en låg grad av politisering. Detta hämmar i sin tur offentliga diskussioner om det gränsregionala samarbetet.

Författarna anser att gränsregionala nätverk mellan politiker och högre tjänstemän inte skapar tillräckligt stort utrymme för demokratiskt ansvarsutkrävande, insyn, dialog och deltagande. Öresundsregionen riskerar därför att stagnera i ett elitsamarbete utan aktiva medborgare. Mot denna bakgrund diskuterar författarna i slutet av boken ett antal scenarier kring frågan om det är önskvärt och möjligt att demokratisera det öresundsregionala samarbetet.

Boken är lämplig som kursbok vid universitet och högskola för studenter i samhällsvetenskapliga ämnen med intresse för EU, demokrati och regionala frågor. Den är också skriven för politiker och tjänstemän som arbetar med regionala frågor.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone