Jump to content
Cover for Dick Donovan: Stölden av det stora ”kattögat”. Återutgivning av text från 1895
Isbn: 978-91-7863-593-1
Publisher: Bokförlaget Klassiska deckare
Category:
Crime & Mystery
Accessible since: August 2020

E-book

Dick Donovan: Stölden av det stora ”kattögat”. Återutgivning av text från 1895

En av Englands rikaste män, lord Middlewick, har köpt en mycket dyr ädelsten. Men när det välbevakade paketet anländer är ”kattögat” försvunnet.

Lorden anlitar därför mästerdetektiven Dick Donovan för att återfå sin ädelsten. Det här blir startskottet på en jakt efter tjuven på tre olika kontinenter.

Den typ av ädelsten som nämns i texten, ”kattöga”, är en typ av krysoberyll som än i dag är mycket sällsynt.

Under 1890-talet var detektiven Dick Donovan lika populär som Sherlock Holmes.
Berättelserna publicerades under samma namn som detektiven, men var en pseudonym för journalisten J. E. Preston Muddock (1843–1934). Denne var extremt flitig och skrev ofta en novell i veckan, det finns hela 180 Dick Donovan-äventyr.

Detektiven i huvudrollen flyttade ofta omkring och arbetade bland annat i Glasgow och London. Ursprungligen är Dick Donovan anställd som polis men han blev senare mer och mer anlitad som privatdetektiv.  

Den här texten publicerades ursprungligen år 1895 i boken  »Ur en Londondetektivs lif. Berättelser» med titeln »Berättelsen om det stora ”kattögat”».

I den här e-boken publicerar vi originalets text ordagrant och helt utan ändringar, alla namn, uttryck och till och med felstavningar har behållits.

Vi har också kompletterat texten med en ordlista över sådana ord och namn som kan vara svåra att känna till i dag.  Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone