Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Internatet
Isbn: 978-91-8909-332-4
Förlag: Mysteriefabriken AB
Kategori:
Memoarer & Biografier Pedagogik Samhälle & politik Psykologi
Tillgänglig sedan: september 2020
Uppläsare: Nina Cernold
Length: 9 timmar 19 minuter

Ljudbok

Internatet

Internatet - en berättelse om en lärares upplevelser som anställd på ett hvb-hem i Sverige.

Känslan som Nina fick redan första arbetsdagen gick inte att ta miste på. Hennes tid som lärare på internatet, ett hvb-hem för pojkar, skulle visa sig bli tuffare än hon någonsin kunnat föreställa sig. Kränkningarna mot de placerade pojkarna, bestående av allt från hot, ironi, utskällningar till bestraffningar och rent maktmissbruk skulle visa sig tillhöra vardagen. 
Det skulle dröja innan Nina och hennes lärarkollega tvingades inse att ledningen, med näbbar och klor, skyddadet det som pågick.
Berättelsen är en stark skildring av Ninas upplevelser under sin tid på internatet. En tid fylld av rädsla, förvirring, misstrohet, osäkerhet och framför allt maktlöshet.

"Mycket av det jag upplever på internatet är känslor som är svåra att beskriva - känslan av kyla från personalen, känslan av maktlöshet från barnen, min egen känlsa av atmosfären på hela stället - det går inte riktigt att beskriva med ord.
Jag bär fortfarande, 16 år senare, på minnen från min tid på Internatet. Varje gång en tidningsrubrik avslöjar missförhållanden på olika instanser där barn och ungdomar är placerade, väcks minnena till liv. Jag har försökt lägga den här tiden bakom mig, även symboliskt genom att bränna de pappersböcker jag hade kvar för några år sedan. Men jag kan inte glömma. Jag bär på en historia, väl värd att dela med mig av. Min berättelse har stärkt många och jag hoppas den kan fortsätta göra det när jag nu ger ut denna andra upplaga i digital form. Boken är skriven utifrån mina egna upplevelser, känslor och tankar och utifrån mitt perspektiv som utbildad lärare."
Nina Cernold, lärare och författare.

Boken Internatet gavs för första gången ut 2006, då i pappersform. Denna digitala version är en reviderad version av pappersboken.
Det författaren skildrar är upplevt av henne själv under tiden som lärare på ett hvb-hem i Sverige. Historien utspelar sig år 2004.
Ett viktigt syfte med boken är att påvisa vikten av utbildning i arbetet med människor. Ett annat syfte är att påvisa den viktiga roll våra tillsynsmyndigheter har och hur bristen på tillsyn kan få oanade konsekvenser.


Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone