Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Djurfarmen
Isbn: 978-91-7893-361-7
Förlag: Modernista
Kategori:
Romaner
Tillgänglig sedan: januari 2021

E-bok

Djurfarmen

På den misskötta Manor Farm gör djuren uppror och driver bort sin alkoholiserade husbonde, Mr Jones. Alla djur ska vara jämlika och råda över sig själva. Men Gamle majoren dör, och i tomrummet efter den prisbelönta galt som inspirerade till resningen inleds maktkampen mellan Napoleon och Snöbollen, två andra grisar med stark vilja. Gården ska heta Djurfarmen, och alla som går på två ben är fiender, därom är man ense. Men utopin stagnerar snart i dogmatik, intriger och rå maktutövning.
Djurfarmen är en politisk satir, som i allegorins form berättar hur revolution vänds i totalitärt förtryck. Med sina erfarenheter från spanska inbördeskriget i färskt minne riktar George Orwell i denna klassiska kortroman blicken mot det unga Sovjetunionen, där jämlikhetsdrömmen stelnat till stalinism.

GEORGE ORWELL föddes i Indien 1903 och avled i London 1950. Som journalist, kritiker och författare var han en skarp vedersakare av sin samtid och dess politiska förutsättningar och konsekvenser. Han ville ogärna definiera sig själv politiskt, även om han mot slutet av livet hävdade att allt han skrivit sedan 1936 utgick från tanken på en demokratisk socialism. Modernista har även gett ut George Orwells magnum opus - 1984.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone