Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Agamemnon
Isbn: 978-91-7499-666-1
Förlag: Modernista
Kategori:
Dramatik
Tillgänglig sedan: november 2022

E-bok

Agamemnon

Agamemnon är öppningspjäsen i Orestien-trilogin om huset Atreus förbannelse, som också innefattar Gravoffret och Eumeniderna. De tre tragedierna av den grekiska författaren Aischylos framfördes på Dionysosfestivalen år 458 f.Kr.
Efter det trojanska kriget återvänder Agamemnon hem till Argos tillsammans med sitt krigsbyte Kassandra. Vid ankomsten mördas de båda av hans fru Klytaimestra och hennes älskare Aigisthos, som hämnd för att Agamemnon offrade sin och Klytaimestras dotter Ifigenia till gudarna. Det är början på en blodsfejd som kommer att löpa genom alla de tre pjäserna.
I översättning av Emil Zilliacus.

AISCHYLOS [525 f.Kr. - 456 f.Kr.] var en dramatiker och tragöd i det antika Grekland. Aischylos betraktas allmänt som teaterns fader. Han utvecklade teatermediet både genom att utöka antalet karaktärer på scen och genom att låta dem hamna i konflikt med varandra, tidigare hade karaktärerna bara kommunicerat med kören. Enbart sju av Aischylos omkring nittio pjäser har bevarats till modern tid, bland dem De sju mot Thebe, Agamemnon och Eumeniderna.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone