Jump to content
Cover for Kapten Rollas äventyr (lättläst)
Isbn: 978-91-8899-340-3
Publisher: LL-förlaget
Category:
Memoirs & Biography History For emergent readers
Accessible since: December 2022
Narrator: Ronnie Bäck
Length: 1 hour 7 minutes

Audiobook

Kapten Rollas äventyr (lättläst)

Nominerad till Lättläst-priset 2023!

Den unge äventyraren och ballongflygaren Viktor Rolla kom 1890 till Stockholm för att uppträda i sin luftballong. Under artistnamnet Kapten Rolla tjänade han pengar som luftseglare. Han var modig, för att inte säga dumdristig, och riskerade sitt liv på varje luftfärd.  

Från Mosebacke lyfte han högt upp i sin ballong, för att sedan dala till marken i en fallskärm. Maken till spektakel hade publiken aldrig skådat. De ville ha mer och biljetterna sålde som smör i solsken. Även andra flygningen var en succé. Men vid tredje flygningen förlorade Rolla kontrollen över ballongen och svävade ut över vattnet, bort från land. I flera timmar syntes han bara som en prick på himlen och dagen därpå hittades han död i havet. 

Uppståndelsen blev enorm. Tidningar världen över skrev om den sorgliga historien om Kapten Rolla, och hans begravning blev en av 1800-talets allra största. Minst 50 000 människor följde honom till graven. Kapten Rollas äventyr är en mustig och fantasieggande berättelse som bygger på en verklig händelse och historiska dokument. Boken är illustrerad med både foton och illustrationer från tiden.  

Författaren Mats Ahlséns stora förtjusning är det äkta, det som har hänt på riktigt och som vi kan lära oss någonting av. Det märks i flera av hans lättlästa böcker, som Axel var idiot och När jag var ung. Mats Ahlsén har även mångårig erfarenhet som journalist, bland annat som chefredaktör för den lättlästa nyhetstidningen 8 Sidor.

Lättlästnivå: 3 - Lätt


Listen to sample
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Smartphone